ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΕΣ
Τι είναι η επιπεφυκίτιδα;
Με τον όρο επιπεφυκίτιδα (conjunctivitis) εννοούμε φλεγμονή του επιπεφυκότα η οποία χαρακτηρίζεται από κόκκινο μάτι. Οι επιπεφυκίτιδες, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της φλεγμονής, διακρίνονται σε οξείες και χρόνιες. Μια επιπεφυκίτιδα θεωρείται χρόνια όταν παραμένει για περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Τόσο οι οξείες όσο και οι χρόνιες διακρίνονται σε λοιμώδεις και μη λοιμώδεις. Συνήθως επιπεφυκίτιδες με άφθονες εκκρίσεις πρασινοκίτρινης χροιάς είναι λοιμώδεις, ενώ λίγες και άσπρης απόχρωσης είναι μη λοιμώδεις.
Αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα:
Οι πιο συνηθισμένες είναι: λοιμώξεις, αλλεργίες και ερεθισμός από την ατμόσφαιρα. Επειδή ο επιπεφυκότας είναι ένας απλός ιστός, αντιδρά σε όλους αυτούς τους ερεθισμούς πάντα με τον ίδιο τρόπο: κοκκινίζει.
Συχνές μορφές επιπεφυκίτιδας:
Μικροβιακή επιπεφυκίτιδα
Λοιμώξεις από μικρόβια όπως είναι ο σταφυλόκοκκος ή ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσουν κοκκινίλα στο μάτι, που συνοδεύεται με έκκριση (τσίμπλα). Μερικές μικροβιακές επιπεφυκίτιδες είναι περισσότερο χρόνιες και συνοδεύονται από κρούστες, και κολλημένες βλεφαρίδες κατά το πρωινό ξύπνημα.
Ιογενής επιπεφυκίτιδα
Πολλοί ιοί προκαλούν κοκκινίλα στο μάτι, παράλληλα με πονόλαιμο και συνάχι. Άλλοι πάλι μπορεί να μολύνουν μόνο το μάτι. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα προκαλεί συνήθως δακρύρροια, κοκκινίλα και μπορεί να διαρκέσει από μια έως δύο βδομάδες.
Εποχιακή Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα
Αποτελεί το 50% των αλλεργικών επιπεφυκίτιδων και προκαλείται από μεταφερόμενα από τον αέρα αλλεργιογόνα. Ασθενείς με εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως διαμαρτύρονται για κνησμό (φαγούρα), ερυθρότητα, δακρύρροια και κάψιμο. Η συμμετοχή των οφθαλμών μπορεί να είναι η μοναδική εκδήλωση της νόσου, ή να συνοδεύεται και από συμπτώματα από τη μύτη και το αναπνευστικό. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται όταν τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα είναι άφθονα στο περιβάλλον. Έτσι, ασθενείς ευαίσθητοι στη γύρη των δέντρων παρουσιάζουν συμπτώματα την άνοιξη. Οι ασθενείς μπορεί να υποτροπιάζουν συχνά.
Εαρινή αλλεργική επιπεφυκίτιδα
Είναι συνήθως υποτροπιάζουσα, αμφοτερόπλευρη νόσος η οποία προσβάλλει πιο συχνά τους άρρενες ηλικίας από 3 μέχρι 25 έτη με πιο συχνή αυτή κάτω των 10 ετών. Είναι πιο συχνή σε ξηρά και ζεστά κλίματα. Αν και η νόσος μπορεί να είναι ενεργή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εντούτοις είναι πιο έντονη κατά τους πιο ζεστούς μήνες, δηλαδή μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου. Οι ασθενείς με εαρινή αλλεργική επιπεφυκίτιδα εμφανίζουν και εποχιακές αλλεργίες, ατοπικές δερματίτιδες και άσθμα, ενώ στους περισσότερους υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας. Μετά από 2 έως 8 έτη ενεργού νόσου, η μεγαλύτερη πλειονότητα των ασθενών με εαρινή αλλεργική κερατοεπιπεφυκίτιδα παρουσιάζει αυτόματη ίαση. Η εαρινή αλλεργική επιπεφυκίτιδα προκαλεί έντονο κνησμό, αίσθημα ξένου σώματος, λευκές παχιές νηματοειδής εκκρίσεις, φωτοφοβία, κάψιμο και ερυθρότητα.
Αντιμετώπιση:
Η αντιμετώπιση των οφθαλμικών αλλεργιών πριν φτάσετε στον γιατρό είναι η εξής:
Να αποφεύγετε το τρίψιμο των ματιών με τα χέρια.
Χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου για την προστασία της οφθαλμικής επιφάνειας από τα αλλεργιογόνα και την αντιμετώπιση της φωτοφοβίας.
Να τοποθετείτε κρύες κομπρέσες πάνω στα κλειστά βλέφαρα, φροντίζοντας πάντοτε πιο μπροστά να έχετε πλύνει τα χέρια σας
Να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά για την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων από την οφθαλμική επιφάνεια.
Να απομακρύνετε άμεσα τους φακούς επαφής που λειτουργούν ως «σφουγγάρι», κατακρατώντας τα αλλεργιογόνα.