ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Ίδρυση Εταιρείας

Στις 27 Απριλίου του 1991, έγινε στα γραφεία της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) συνάντηση 12 Οφθαλμιάτρων που υπηρετούσαν ή είχαν υπηρετήσει στα 3 Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αθήνας. Έγινε μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα που αφορούσαν στον τομέα της Παιδοφθαλμολογίας στην Ελλάδα και προτάθηκε, και ομόφωνα αποφασίστηκε, η δραστηριοποίηση για ίδρυση ΟΜΙΛΟΥ ΠΑΙΔΟΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ στα πλαίσια της ΕΟΕ. Συμφωνήθηκε επίσης να γίνουν ενημερωτικές επαφές και με άλλους συναδέλφους, προκειμένου να παραστούν στην δεύτερη ενημερωτική συνάντηση που θα γινόταν πριν από το 24ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο.

Έτσι, στις 21 Μαΐου του 1991 έγινε στα γραφεία της ΕΟΕ, η δεύτερη συνάντηση των ενδιαφερομένων για τους σκοπούς του νέου ομίλου Οφθαλμιάτρων. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η ίδρυση του ΟΜΙΛΟΥ ΠΑΙΔΟΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ, συντάχθηκε το καταστατικό του Ομίλου και εξελέγη προσωρινή οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από τους κ.κ. Ι. Τσαμπαρλάκη, Π. Πάϊκο, Κ. Παπαδέδε, Κ. Ρούγκα και Αθ. Γιαννακάκη. Η οργανωτική επιτροπή ανάλαβε να γνωστοποιήσει την ίδρυση του ομίλουστους Έλληνες Οφθαλμιάτρους και να ζητήσει τη συμβολή τους στην προώθηση των σκοπών του ομίλου. Στις 22 Ιουνίου του 1991 εστάλη επιστολή στα μέλη της ΕΟΕ αλλά και των άλλων Οφθαλμολογικών Εταιρειών, με το πιο πάνω περιεχόμενο. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, με δεδομένο το γνωστικό αντικείμενο και την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και έτσι, στον πρώτο επίσημο κατάλογο μελών είναι καταγεγραμμένοι 53 Οφθαλμίατροι. Η προεδρία του Ομίλου ανετέθη στον κ Π. Πάϊκο, η γραμματεία στον κ. Αθ. Γιαννακάκη, ενώ οι κ.κ. Κ. Παπαδέδες και Κ. Ρούγκας ανέλαβαν να συνδράμουν στα θέματα οργάνωσης και εκδηλώσεων. Ο κ. Ι. Τσαμπαρλάκης ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του ομίλου.

Στη δραστηριότητα του ΟΜΙΛΟΥ ΠΑΙΔΟΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ καταγράφεται η ανάθεση της οργάνωσης δύο συνεδριάσεων κατ’ έτος, στα πλαίσια των συνεδριάσεων της ΕΟΕ, με παιδοοφθαλμολογικά θέματα και η ανάληψη ημερίδας παιδοοφθαλμολογίας στα πλαίσια και κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων Οφθαλμολογικών Συνεδρίων,σε συνεργασία με τις οργανωτικές επιτροπές της ΕΟΕ και της ΟΕΒΕ.
Κατά τη διάρκεια του 37ου Πανελληνίου Οφθαλμολογικού Συνεδρίου, στη Θεσσαλονίκη το 2004, έγινε γενική συνέλευση των μελών του Ομίλου Παιδοοφθαλμολογίας και αποφασίστηκε η μετατροπή του Ομίλου σε Εταιρεία και η ίδρυση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΔΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΥ (ΕΕΠΟΣ). Τη φροντίδα του νομικού πλαισίου ανέλαβε ο κ. Γ. Πολλάλης και στις 10 Απριλίου του 2005 κατετέθη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών το καταστατικό της Εταιρείας το οποίο και εγκρίθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2006. Κατά τη διάρκεια του 39ου Πανελληνίου Οφθαλμολογικού Συνεδρίου, στη Θεσσαλονίκη, το 2006 εξελέγη προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή αποτελούμενη από τους κκ. Γ. Χρούσου, Α. Δαμανάκη και Ε. Τσίνα η οποία ανέλαβε τη διενέργεια των πρώτων εκλογών.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2006 από 76 ταμειακά εντάξει μέλη, εξελέγη το πρώτο Διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΠΟΣ που συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Χ. Μπασιάκος Πρόεδρος, Μ.Φωτοπούλου Αντιπρόεδρος, Γ. Πολλάλης Γενικός Γραμματέας, Αθ. Γιαννακάκης Ειδικός Γραμματέας, Ν. Μανιός Ταμίας, Ν. Κοζέης και Ι. Ασπρούδης Μέλη και διοίκησε μέχρι το 2008.

2ο Διοικητικό Συμβούλιο (2008-2010) πρόεδρος: Φωτοπούλου Μαρία
3ο Διοικητικό Συμβούλιο (2010-2012) πρόεδρος: Ασπρούδης Ιωάννης
4ο Διοικητικό Συμβούλιο (2012-2014) πρόεδρος: Χρούσου Γεωργία
5ο Διοικητικό Συμβούλιο (2014-2016) πρόεδρος: Νικόλαος Κοζέης
6ο Διοικητικό Συμβούλιο (2016-2018) πρόεδρος: Γεώργιος Πολλάλης
7ο Διοικητικό Συμβούλιο (2018-2021) πρόεδρος: Νικόλαος Ζιάκας

 

Έδρα Εταιρείας

Νος. Παίδων «Αγία Σοφία»
Οφθαλμολογική Κλινική
Θηβών & Παπαδιαμαντοπούλου,
Γουδί,ΤΚ 11527
Αθήνα

Enter your keyword