ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ

ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ

ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ

Τι είναι ο κερατόκωνος και πότε εμφανίζεται;

Ο κερατόκωνος (keratoconus) είναι μια οφθαλμική πάθηση κατά την οποία η φυσιολογική δομή – σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα – σταδιακά μεταβάλλεται (λεπταίνει), δημιουργώντας έναν κωνικού τύπου κερατοειδή. Η εξελισσόμενη λέπτυνση του κερατοειδούς επιδρά στην ποιότητα της όρασης. Τις περισσότερες φορές προσβάλλει και τους 2 οφθαλμούς (αμφίπλευρα).

Η διαταραχή συνήθως κάνει την εμφάνισή της σε σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες και επηρεάζει τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου. Στα αρχικά στάδια χαρακτηρίζεται σαν προοδευτικά εξελισσόμενος ανώμαλος αστιγματισμός που προσωρινά μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά. Στη συνέχεια η πάθηση μπορεί να συνοδεύεται από μέτρια αλλά και σοβαρή πτώση της οράσεως.

Αίτια

Μια από τις βασικές αιτίες, χωρίς αυτό να έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, είναι η κληρονομικότητα. Έχει διαπιστωθεί ότι o κερατόκωνος εμφανίζεται σε 1 από 2000 άτομα στο γενικό πληθυσμό. Αρχικά διαγιγνώσκεται σε νέους ανθρώπους στην εφηβεία ή στην αρχή της ενήλικης ζωής. Έχει βρεθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου και δεν έχει γεωγραφική, πολιτισμική ή κοινωνική εντόπιση.
Ο κερατοειδής είναι θα λέγαμε το ‘παράθυρο’ του οφθαλμού, γιατί είναι υπεύθυνος για τη διάθλαση του φωτός που φτάνει στον οφθαλμό. Επομένως, ανωμαλίες και τραυματισμοί στον κερατοειδή επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και καθιστούν δύσκολη την πραγματοποίηση απλών εργασιών, όπως η οδήγηση, η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η ανάγνωση ενός βιβλίου. Ο κερατόκωνος μπορεί να εξελίσσεται για περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ κάθε οφθαλμός μπορεί να επηρεάζεται διαφορετικά.

Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου είναι:

• φωτοφοβία (φωτοευαισθησία)
• παραμορφωμένη όραση
• θολή όραση
• μείωση οπτικής οξύτητας

Τρόποι αντιμετώπισης:

γυαλιά ή και φακοί επαφής: χρησιμοποιούνται στα αρχικά στάδια της νόσου. Όμως καθώς η πάθηση εξελίσσεται, σύντομα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά. Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών κάνουν χρήση ημίσκληρων ή σκληρών ημιδιαπερατών κερατοκωνικών φακών για χρόνια
ICRS – Intrastromal Corneal Ring Segments: εισαγωγή ενδοστρωματικών κερατοειδικών δακτυλίων. Η μέθοδος ενισχύει τη δομική ακεραιότητα του κερατοειδούς (ομαλοποίηση τοπογραφικής εικόνας), αποτρέποντας έτσι την περαιτέρω πτώση της οράσεως του κερατοκωνικού οφθαλμού
Corneal Collagen Cross Linking (C3R/CXL): μια πρωτοποριακή θεραπεία που χρησιμοποιεί φωτοσυνθετικούς παράγοντες, όπως η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β12) και υπεριώδη ακτινοβολία UV-A (διασύνδεση κολλαγόνου με υπεριώδη ακτινοβολία – πολλαπλασιάζονται οι δεσμοί μεταξύ των δοκίδων κολλαγόνου του κερατοειδούς και ισχυροποιείται έτσι η αντοχή-στιβαρότητά-σκληρότητά του)
μεταμόσχευση κερατοειδούς (κερατοπλαστική) μερικού ή ολικού πάχους: σε πολύ προχωρημένους κερατόκωνους (όταν ο κερατοειδής ΄θολώνει΄/ ‘τρυπάει’ / ‘καταστρέφεται’)

Enter your keyword